ŚNIADANIE PO ANGIELSKU

28 maja w Domu Kultury w Ruszowie odbyło się interesujące spotkanie przy stole,  a mianowicie było to śniadanie po angielsku. Spotkanie to było pierwszym z zaplanowa­nych, podczas których poznawać będziemy kuchnię krajów anglojęzycznych. Zadanie to realizowane jest w ramach projektu „Angielski bliżej nas- my bliżej świata” dofinansowanego z programu English Teaching.

Posiłek przygotowany został przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich i składało się z elementów charakterystycznych dla angielskiego śniadania, czyli nie zabrakło jajek na beko­nie, który przywieziony został, przez jedną z pań, prosto z Anglii. Były cienkie parówki, grzyby, czerwona fasola i oczywiście tosty z dżemem.

Podczas spotkania wszyscy dowiedzieli się, że takie bardzo kaloryczne śniadanie to efekt dawnych klęsk głodowych w dawnej Anglii. Rolnicy wstający wówczas o poranku do pracy w polu mieli możliwość jedzenia zazwyczaj tylko jednego ciepłego i obfitego posiłku dziennie. Śniadanie obfitujące w tłuszcz i kalorie miało być dla nich źródłem energii aż do wieczora, kiedy to wracali do domu aby spożyć wieczorny posiłek.

Dla kursantów spotkania z kuchnią krajów anglojęzycznych, to okazja do poznania nowego słownictwa dotyczącego artykułów spożywczych, naczyń i wyposażenia kuchennego.